e shop logo template6

 

2109902001

 

    xrisima eggrafa

    Σκαθάρι του ρυζιού (Rhyzopertha dominica)

    Μορφολογία

    Τέλειο: Μήκος σώματος 2,5-3χιλ.,επίμηκες, κυλινδρικό, καστανό – ερυθροκαστανό. Κεραίες χαρακτηριστικές με ρόπαλα από 3 αραιά τοποθετημένα άρθρα. Ο θώρακας, στη ραχιαία επιφάνεια, φέρει πυκνά χτινώδη εξογκώματα σαν βοστρύχους ( Bostrychidae ). Στα έλυτρα υπάρχουν ευκρινείς κατά μήκος γραμμές από μικρά κοιλώματα.

    Προνύμφη: Σκαραβαιόμορφη (δηλαδή με σώμα κυρτό, παχύ, διογκωμένο εμπρός), υπόλευκη, με κεφαλή και πόδες καστανούς. Μήκος 4-6 χιλ. σε πλήρη ανάπτυξη.

    Βιολογία

    Διαχειμάζει στις αποθήκες σε όλα τα στάδι. Σε θερμοκρασίες 25-28⁰ C μπορεί να έχει 4-6 επάλληλες γενεές το έτος. Πολλές προνύμφες σε κάθε σπόρο καταστρέφουν το εσωτερικό του όπου και νυμφώνονται.

    Προσβολές

    Είναι το πολυπληθέστερο έντομο αποθηκών σε αποθηκευμένο ρύζι και σιτάρι στην Ελλάδα. Προσβάλλει επίσης κριθάρι, καλαμπόκι, μπισκότα και άλλα προϊόντα αλεύρου.

    Αντιμετώπιση

    Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ. Για την καταπολέμηση του σκαθαριού του ρυζιού τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

      anoixi3

      kalokairi3

      fthinopwro3

      xeimwnas3

        gkri5

        prosfora

        monokat

        polykat

        epaggelm

        Please publish modules in offcanvas position.