e shop logo template6

 

2109902001

 

  xrisima eggrafa

  Μορφολογία

  Τέλειο: Έχει άνοιγμα πτερύγων 18-25χιλ. και σώμα τεφρού χρώματος. Οι πρόσθιες πτέρυγες έχουν γενικό χρώμα τεφρό ή υπότεφρο με διάσπαρτες μικρές σκουρόχρωμες κηλίδες και μαυριδερές εγκάρσιες κυματοειδείς ή τεθλασμένες γραμμές. Οι οπίσθιες πτέρυγες είναι υπόλευκες με περιφέρεια και νεύρα καστανά.

  Προνύμφη: Έχει τελικό μήκος 15-20χιλ. και χρώμα συνήθως υπορόδινο με την κεφαλή και το πρόνωτο καστανά.

  Βιολογία

  Διαχειμάζει ως νύμφη και ως προνύμφη. Τα τέλεια εμφανίζονται την άνοιξη. Την ημέρα αδρανούν στα τοιχώματα της αποθήκης ή επάνω στα προϊόντα. Δραστηριοποιούνται, όπως τα περισσότερα λεπιδόπτερα αποθηκών, με το ημίφως και τη νύχτα. Οι προνύμφες υφαίνουν, με μετάξινα νήματα, θήκες μέσα στις οποίες τρέφονται και αναπτύσσονται. Τα μετάξινα νήματα καλύπτουν πολλές φορές την επιφάνεια των προσβεβλημένων προϊόντων και μαζί με τα περιττώματα των προνυμφών, ρυπαίνουν και προκαλούν προβλήματα όπως ζυμώσεις, δυσάρεστες οσμές στα άλευρα κ.α.

  Προσβολές

  Άλευρα και σπόρους σιτηρών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, πίτυρα, γύρη στις κυψέλες των μελισσών κ.α.

  Αντιμετώπιση

  Για την απαλλαγή από το Μεσογειακό σκουλήκι των αλεύρων σε Άλευρα και σπόρους σιτηρών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, πίτυρα, γύρη στις κυψέλες των μελισσών κ.α., χρειάζεται να γίνει απεντόμωση του προσβεβλημένου χώρου. Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ. Για την καταπολέμηση του Μεσογειακού σκουληκιού των αλεύρων, τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

  Μορφολογία

  Τέλειο: έχει άνοιγμα πτερύγων 12-16χιλ. Οι πρόσθιες πτέρυγες είναι στενές και μυτερές στα άκρα, με κροσσούς στο ακραίο 1/3 της οπίσθιας περιφερείας τους. Γενικό χρώμα των προσθίων πτερύγων, ωχρόλευκο χρυσίζον, με συνήθως δύο μικρές πολύ σκούρες κηλίδες σαν στίγματα στη κάθε μία.

  Προνύμφη: Σε πλήρη ανάπτυξη δεν ξεπερνά τα 9χιλ. και έχει χρώμα υπόλευκο ή ανοιχτοκαστανό.

  Βιολογία

  Διαχειμάζει ως προνύμφη μέσα στους σπόρους και μπορεί να έχει 3-5 γενεές το έτος. Μπορεί όμως να προσβάλλει και τα στάχυα στους αγρούς. Οι προνύμφες που έχουν μπει στους σπόρους, συνεχίζουν τη ζημιά και κατά την αποθήκευση. Οι προνύμφες μπαίνουν από τον θύσσανο τριχών του σπόρου και τρέφονται με το εσωτερικό του σπόρου, εκτός από μια στρογγυλή οπή, για να βγει το τέλειο και κατόπιν νυμφώνονται.

  Προσβολές

  Είναι σοβαρός εχθρός των σπόρων όλων των καλλιεργουμένων σιτηρών αλλά και μερικών αυτοφυών αγρωστωδών. Δεν δημιουργούνται νήματα στην επιφάνεια των προϊόντων. Εκτός από τις απώλειες σε βάρος και βλαστικότητα, οι σπόροι αποκτούν δυσάρεστη οσμή και γεύση ενώ το κριθάρι γίνεται και ακατάλληλο για ζυθοποίηση.

  Αντιμετώπιση

  Για την αντιμετώπιση από την Σιτότρωγα σε σπόρους καλλιεργούμενων σιτηρών και μερικών αυτοφυών αγρωστωδών, χρειάζεται να γίνει απεντόμωση του προσβεβλημένου χώρου. Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ. Για την καταπολέμηση της Σιτότρωγας, τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

  Μορφολογία

  Τέλειο: Έχει άνοιγμα πτερύγων 14-20χιλ. Γενικός χρωματισμός τεφροκαστανός. Στις πρόσθιες πτέρυγες δύο εγκάρσιες τεθλασμένες ή κυματοειδείς ταινίες από σκουρόχρωμα λέπια. Οι οπίσθιες πτέρυγες έχουν ανοιχτότερο χρώμα.

  Προνύμφη: Τελικό μήκος 10-15χιλ. και χρώμα υπόλευκο, κιτρινωπό ή ρόδινο. Κεφαλή και θωρακική πλάκα καστανή. Στα νώτα των σωματικών δακτυλίων υπάρχουν καστανά σμηριγγοφόρα φυμάτια.

  Βιολογία

  Συμπληρώνει 3-4 γενεές το έτος. Διαχειμάζει στο στάδιο της ανεπτυγμένης προνύμφης μέσα σε βομβύκιο, σε διάφορα σημεία της αποθήκης. Συνήθως η προσβολή περιορίζεται στα επιφανειακά στρώματα των καπνοδεμάτων.

  Προσβολές

  Προτιμά αζύμωτο καπνό (πλούσιο σε σάκχαρα – πτωχό σε νικοτίνη). Εκτός από τα καπνόφυλλα: κακάο, σοκολάτα, αλεύρι, σπόρους σιτηρών, ξηρούς καρπούς και οπώρες, αφυδατωμένα λαχανικά, πλακούντες κ.α.

  Αντιμετώπιση

  Για την απαλλαγή από το Σκουλήκι του καπνού ή του κακάο σε αζύμωτο καπνό, χρειάζεται να γίνει απεντόμωση του προσβεβλημένου χώρου. Οι επαναλήψεις των απεντομώσεων αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής και του χώρου στον οποίο θα γίνει. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απεντομώσεις επαγγελματικών χώρων πατήστε ΕΔΩ. Για την καταπολέμηση του Σκουληκιού του καπνού ή του κακάο τηλεφωνήστε στο 210.96.52.0000 ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη κατηγορία: απεντομώσεις αποθηκών, απεντομώσεις δημόσιας υγείας.

  Σελίδα 1 από 3

   anoixi3

   kalokairi3

   fthinopwro3

   xeimwnas3

    gkri5

    prosfora

    monokat

    polykat

    epaggelm

    Please publish modules in offcanvas position.